Hukukçuların Okuması Gereken 10 Kitap

5 min


53

Hukuk Fakültesi bitecek ve stajın ardından avukatlık mesleğine başlayacağız. Herkesin aklında uzmanlaşmak istediği bir alan vardır. Ceza Hukuku üzerine uzmanlaşmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken 10 kitap listemiz başlıyor.

1. Nutuk – Mustafa Kemal Atatürk

Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı bu eserin herhangi bir hukukçunun kütüphanesinde olmaması manasız olurdu diye düşünüyorum. 

Neden Okumalısınız : Günümüzde artan yalan dosyalar ve karalama belgelerine karşı gerçeği öğrenmek için 1.derece kaynaklık edeceketir.

2. Suç Ve Ceza – Dostoyevski

Maddi zorluklar yüzünden hukuk fakültesini yarıda bırakan Raskolnikov ‘un, bir tefeci ve kızını öldürmesini ve sonrasında yaşadığı ağır tedirgin ve panik atak halleri ile polise teslim olmasını konu alıyor. Cezasını çekmek üzere Sibirya’ya giden Raskolnikov ‘un hikayesini, Dostoyevski‘nin müthiş kaleminden okumalısınız.

Neden Okumalısınız : Hak ve adalet kavramlarının en önemli unsurlarından biri olan vicdan ve vicdan felsefesine mükemmel bir bakış açısı ila anlatıyor.

3. Bülbülü Öldürmek – Harper Lee

Amerika’da 1930′ların Güney Eyaletleri’nden birinde bir zenci, beyaz bir kızın ırzına geçmekle suçlanır. Önyargılar, şiddet ve riyakârlıkla beslenen Güneyli erişkinlerin ırk ve sınıf ayrımı konusundaki mantıksız yaklaşımlarını Scout ve Jem Finch adlarındaki iki çocuğun ağzından keyifli bir dille bize aktarıyor.

Neden Okumalısınız : Kent halkının, vicdanına karşı tek başına karşı koyan bir erkeğin ibretlik mücadelesini anlatıyor.

4. Dava – Franz Kafka

Kitabın ana karakteri olan K.’nın sıradan ve monoton, bunun yanı sıra bir o kadar yanlık hayatının, bir gün aniden değişmesini konu alıyor. Polisler bir sabah ansızın K.’yı tutuklar ve hiç bir sebep göstermeden yargılanacağı açıklarlar. Çok uzun olmayan romanda bu dava süresince K’nın başından geçenler anlatılmaktadır.

Neden Okumalısınız : Biraz gerçeklikten uzak ama bir o kadar düşündürücü olan bu kitap içerisinde farklı şekilde işleyen adalet mekanizmasının çeşitli yönlerini bulabilirsiniz.

5. Mahkemelerde – Sabahattin Ali

“Mahkemelerde” kitabı Sabahattin Ali’nin komünizm propagandası yapmak, Atatürk’e hakaret etmek, “Kuyucaklı Yusuf” romanında aile hayatı ve askerlik aleyhinde olmak gibi suçlarla itham edilmesinin ve bu suçlamalara karşı yaptığı savunmaların belgelerini içermektedir. 1930’lu yıllara ait bu mahkeme belgelerinin yanı sıra, Sabahattin Ali’nin 1940’lı yıllarda Yeni Dünya, Marko Paşa, Merhum Paşa gazetelerinde yazdığı makaleler neticesinde bir çok kişiyle mahkemelik olması ile ilgili belgeleri de bu kitapta bulabilirsiniz.

Neden Okumalısınız : Siyasi görüşleri nedeniyle baskı altında yaşamak zorunda kalan bir yazarın, bu güçlüklerle nasıl mücadele ettiğini ve savunmalarını okuyup anlamak için ideal bir eser.

6. Suçlar Ve Cezalar Hakkında – Cesare Beccaria

Eserde, ceza olarak verilen idam ve işkence cezalarının barbarlık olduğu ve kesinlikle kaldırılmasını gerektiğini savunmuştur ve sonrasında idam ve barbarlık zaman içerisinde kaldırılmıştır. Bunun yanı sıra Kanunsuz ne suç ne ceza olur  tezi sonrasında meşruluk ilkesini hukuka katmayı başarmıştır. Eser sonrasında hukuk dünyasında yer eden bir başka ifade de Yasa ancak açık ve zorunlu olarak gerekliliği beliren cezaları koymalıdır ve bir kimse ancak suçun işlenmesinden önce kabul ve ilan edilmiş olan ve usulüne göre uygulanan bir yasa gereğince cezalandırılabilir.”  şeklindedir. 

Neden Okumalısınız : Hukuk dünyasında var olması gereken bir çok önemli konu Cesare Beccaria ‘nın Suçlar ve Cezalar Hakkında eseri sonrasında dahil olmuştur. Hukuk dünyasının temel taşı olan bir çok konu bu eser ile birlikte kimlik kazanmıştır.

7. Sefiller – Victor Hugo

Ailesini doyurabilmek için ekmek çalan ve bu yüzden kürek mahkûmu olan Jan Valjean, on dokuz yılın ardından serbest bırakıldığında bütün kapıların ona kapandığını görür. Bir piskoposun merhameti ile ikinci bir şans elde eden Valjean yeni kimliğiyle toplumda saygın bir yer edinir ama geçmişi peşini bırakmaz. Kendisine emanet edilen ve kızı gibi gördüğü Cosette’le birlikte Paris’in çalkantılı zamanlarında sakin bir hayat sürmeye çalışırken, attığı her adımı gölge gibi takip eden kanun adamı Javert’in onun için başka planları vardır.

Neden Okumalısınız : Hayata umutla sarılmanın, mücadelenin ve yasaların çürümüşlüğünün gerçek olaylardan esinlenilerek yansıtıldığı Sefiller, adaletsizliğe karşı bir duruşun temsilcisi olmuştur.

8. Diriliş – Tolstoy

Zengin Prens Nehlüdov, hizmetçi Maslova’yı baştan çıkarıp terk ederek hırs ve arzularının peşinden gider. Yıllar sonra bir mahkeme salonunda Maslova ile karşılaşır Nehlüdov. Onu bu batağa kendisinin ittiğinin farkına varan prens, adaletin yerine gelmesi için elinden geleni yapacak, bu köklü değişimin yaşamını dönüştürmesini yürekten kabullenecektir.

Neden Okumalısınız : Hiçbir ceza vicdanınızın kestiği cezadan ağır değildir. Nereye giderseniz gidin, vicdanınız sizi asla bırakmaz. Kalbi ve vicdanı arasında kalan kahramanımız sizi de etkisi altına alacaktır.

9. Ölü Evinden Anılar – Dostoyevski

1849 – 1854 yılları arasında Sibirya’nın Omsk bölgesindeki bu hapislik Dostoyevski’ye, horlanan ve ezilen insanları yakından tanıma, anlama ve inceleme olanağıyla birlikte, zengin bir malzeme kaynağı da vermiştir. Dostoyevski, bu yıllarının anılarını 1861-1862’de Vremya dergisinde Ölü Evinden Anılar adıyla yayımlamıştır. Bir yazarın hapislik yaşamının canlı bir anlatımı olan Ölü Evinden Anılar, toplum dışına itilmiş insanların acılarını anlatan bir Dostoyevski başyapıtıdır.

Neden Okumalısınız : 1821 – 1881 yılları arasında yaşayan Büyük Rus Romancısı Dostoyevski’nin yaşamında Sibirya’daki hapislik yıllarının çok önemli bir yeri vardır. Özellikle iyi bir ceza avukatı olmak isteyenlerin, hapishanede bulunan mahkumların psikolojisini iyi anlaması gerekiyor. Bu eserde, sanki hapishanede yaşıyormuş hissine kapılacaksınız.

10. Sokrates’in Savunması – Platon

Sokrates’in ölümünden kısa bir süre sonra kaleme alınan Sokrates’in Savunması, dinsizlik suçu işlediği gerekçesiyle mahkemeye verilmesi etrafında dönen Euthyphron ve hakkında verilen ölüm kararının gerçekleşmesine dek geçen zamanı içeren Kriton’la birlikte Sokrates’i ölüme götüren olaylar dizisinin en önemli noktalarından biridir.

Neden Okumalısınız : Sokrates’in öğrencisi Platon tarafından yazılan eser, hukukun ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha ortaya koyacaktır.

KAYNAKÇA

https://onedio.com/haber/hukuk-ogrencilerinin-okumasi-gereken-25-kitap-261959

https://www.sukelalist.com/hukuk-ogrencilerin-okumasi-gereken-kitaplar

https://deuhukuk.net/hukuk-fakultesi-ogrencilerinin-okumasi-gereken-kitaplar/

https://univerlist.com/blog/hukuk-ogrencilerinin-okumasi-gereken-6-kitap/

http://www.turkiyehukuk.org/hukuk-ogrencilerine-kitap-onerileri/

http://www.microdestek.com.tr/hukukcularin-okumasi-gereken-10-kitap.html

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

53
Engin Oğuz AKGÖZ
Afyon Kocatepe - Hukuk ⚖️ Sürgün Denizci ⚓️

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.