Sosyal Medya Düzenlemesi Neler Getiriyor?

Uzun süredir tartışma yaratan "Sosyal Medya Düzenlemesi" 2 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe girdi. Düzenleme ile birlikte sosyal ağ sağlayıcılarına bazı yükümlülükler ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda ciddi yaptırımlar getirildi.3 min


56

2 Ekim 2020 tarihli ve 31262 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Kararı ile uzun zamandır tartışma yaratan “Sosyal Medya Düzenlemesi” yürürlüğe girmiş oldu. Düzenleme ile sosyal medya hizmeti sağlayan sosyal ağ sağlayıcılarına birçok yükümlülük getirildi.

Düzenleme, günlük erişimi bir milyondan fazla olan ve sosyal medya olarak nitelendirilebilecek sosyal ağ sağlayıcılarını kapsamakta. Haber sitesi, elektronik ticaret sitesi, kişisel blog siteleri ve benzeri diğer siteler düzenleme kapsamında değerlendirilmeyecek.

Yükümlülükler

Düzenleme öncelikli olarak sosyal ağ sağlayıcıların Türkiye’de en az bir temsilci bulundurmalarını zorunlu kılıyor. Buna göre, Türk vatandaşı gerçek kişi veya kurulumunu Türk mevzuatlarına uygun bir şekilde Türkiye’de tamamlamış tüzel kişilikler temsilci olarak belirlenecek. Sosyal ağ sağlayıcı, temsilciye ilişkin bilgileri Bilgi ve Teknoloji Kurumu (Kurum)’na bildirmenin yanı sıra temsilci veya temsilcilerin tebligata yarar adresleri ile elektronik posta adreslerini doğrudan görülebilir ve kolayca erişilebilir şekilde internet sitesinde belirtecek.

Bir başka yükümlülük olarak sosyal ağ sağlayıcıların Türkiye’deki kullanıcılarının verilerinin Türkiye’de saklanması zorunluluğu getirildi. Sosyal ağ sağlayıcı Türkiye’de veri saklamakla ilgili çalışmalarına ve önlemlerine dair bilgilendirmeyi Kurum’a yapacak.

Düzenleme ile sosyal ağ sağlayıcıların altı aylık dönemlerde Kurum’a raporlama yapılması kararlaştırıldı. Buna göre sosyal ağ sağlayıcı, kişiler tarafından yapılan başvulara ve sosyal ağ sağlayıcıya bildirilen içeriklerin çıkarılması ve/veya engellenmesi kararlarının uygulanmasına ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren Türkçe hazırlanmış raporları altı aylık dönemlerde Kurum’a bildirecek. Ayrıca kişilerin başvurularına ilişkin raporlar da sosyal ağ sağlayıcısının sitesinde yayınlanacak.

Yaptırımlar

Düzenlemede, yukarıda belirttiğimiz yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılara yönelik ciddi yaptırımlar bulunmakta.

Temsilci belirlenmesine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısına ilk olarak Kurum tarafından bildirimde bulunulur. Yükümlülük, bildirimden itibaren otuz gün içinde yerine getirilmediği takdirde sosyal ağ sağlayıcısına Kurum başkanı tarafından on milyon Türk Lirası idari para cezası; bu cezanın tebliğinden itibaren otuz gün içinde yükümlülük yine yerine getirilmez ise Kurum başkanı tarafından otuz milyon Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu cezanın da tebliğinden itibaren otuz gün içinde sosyal ağ sağlayıcı temsilci belirlenmesine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmez ise Türkiye’de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin bu sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi, sosyal ağ sağlayıcısı ile yeni reklam sözleşmesi kurması ve para transferi gerçekleştirmesi yasaklanır. Son olarak; reklam yasağı kararından itibaren üç ay içinde temsilci belirlenmesine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde elli daraltılması için Kurum başkanı sulh ceza hakimliğine başvurabilir. Bu başvurunun kabulünün ardından otuz gün içinde söz konusu yükümlülük yerine getirilmediği takdirde Kurum başkanı sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde doksan oranında daraltılması için başvuru yapabilir. Hakim, bu başvuruya karşılık vereceği kararda yüzde elliden az olmamak kaydıyla sosyal ağ sağlayıcısının sunduğu hizmetin niteliğini göz önünde bulundurarak yüzde doksana kadar internet trafiği bant genişliği daraltmasına hükmedebilir.

Temsilci belirlenmesine ilişkin yükümlülüklerin devamlı olarak yerine getirilmemesi neticesinde verilen bu cezalardan sonra yükümlülükler yerine getirilir ise sosyal ağ sağlayıcıdan verilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilir, reklam yasağı kalkar ve hakim kararları kendiliğinden hükümsüz kalır.

Kurum, kişilerin sosyal ağ sağlayıcısına yaptıkları başvuruların cevaplanmadığına ilişkin başvuruları raporlama döneminde topluca inceler. Başvuruların incelenmesinde göz önünde bulundurulacak hususlar şunlardır:

(a) Sosyal ağ sağlayıcının yükümlülüğünü etkin bir şekilde yerine getirmek için gerekli sistemleri kurup kurmaması,

(b) Sosyal ağ sağlayıcının belirli kişilere veya kurumlara düzenli olarak olumsuz cevap vermesi,

(c) Bu Usul ve Esaslarda belirlenen süreye sistematik olarak aykırı davranması,

(ç) Başvurulara verilen olumsuz cevapların gerekçesiz olması.

Değerlendirme sonucunda kişiler tarafından yapılan başvuruların cevaplandırılması yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısına Kurum başkanı tarafından beş milyon Türk Lirası idari para cezası kesilir.

Raporlama yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısına Kurum başkanı tarafından on milyon Türk Lirası idari para cezası kesilir.

Sonuç olarak; 2 Ekim 2020’de yürürlüğe giren Düzenleme ile sosyal medya hizmeti sunan sosyal ağ sağlayıcılarına bazı yükümlülükler ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda ciddi yaptırımlar getirilmiştir. Bu yaptırımların ciddi maddi yüklere yol açmasının dışında yüzde doksana varan oranda internet trafiği bant genişliğinin daraltılması cezası sonucunda kullanıcıların sosyal ağ sağlayıcısına erişim sağlaması neredeyse imkansızlaşacak.

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

56

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.