Sporda Şiddet ve Düzensizlik

Geçtiğimiz gün oynanan Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi esnasında yaşananlar ve maçın tatil edilmesi sonucu sporda şiddet ve düzensizliği sizler için araştırdık.5 min


42

Dünyada dili, ırkı, dini farklı insanları birleştirmede önemli bir vasıta olan spor oldukça küresel bir yapıya sahiptir. Sporun paylaşma, barış, kardeşlik ve benzer kavramların gelişmesine katkıda bulunması amaç olsa da yapılan spor faaliyetlerin sonucunda her zaman bu amaca ulaşılamamıştır. Sporun bahsettiğimiz bu amaçlara ulaşabilmesi için spor faaliyetlerinde geçerli olan ilke ve kuralların doğru belirlenmesi ve tam olarak uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde sporun kendisinden beklenen yararları sağlaması mümkün olmayacaktır. Toplum içerisindeki bireyler bir şekilde spor faaliyetleriyle ilgilendikleri için spor faaliyetleri kamu düzenini de yakından ilgilendirmektedir. Bu sebeple spor faaliyetlerinde şiddet ve düzensizliğin engellenmesi zorunluluğu vardır.

İç hukukumuzda bu konuyla ilgili ilk adım 18.01.1990 tarihli 3608 sayılı kanun ile atılmıştır. Bu yasa ile Türkiye tarafından 25 Eylül 1986 tarihinde Strazburg’da imzalanan “Sportif Karşılaşmalarda ve Özellikle Futbol Maçlarında Seyircilerin Şiddet Gösterilerine ve Taşkınlıklarına Dair Avrupa Sözleşmesi”nin onaylanması uygun bulunmuştur. Yasalaştırma bağlamında ilk adım ise 28.04.2004 tarihli 5149 sayılı Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un oluşturulmasıdır. Ancak 5149 sayılı kanun yetersiz kalmıştır ve yerine 31.03.2011 tarihli 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun oluşturulmuştur. 

SPORDA ŞİDDET VE DÜZENSİZLİK!

Spor karşılaşmalarında yaşanacak şiddet ve düzensizlik durumlarının başında spor karşılaşmalarında rol alan kişilerin maddi ve manevi haklarına yönelik saldırılar ya da saldırı tehdidinin varlığı yer almaktadır. Ayrıca seyircilerin maddi ve manevi varlıklarına yönelen tehlikeler ve spor karşılaşmalarındaki seyir güvenliğini tehlikeye sokan durumlar da düzensizlik olarak değerlendirilmektedir.

SPOR FAALİYETLERİNDE YASAKLAR

Spor faaliyetleri sırasındaki yasaklı davranışları kanun koyucu şu şekilde düzenlemiştir:

  1. Spor Alanlarına Yasak Madde Sokma ve Müsabaka Düzenini Bozma
  2. Hakaret İçeren Tezahürat
  3. Spor Alanlarına Usulsüz Seyirci Girişi
  4. Yasak Alanlara Girme
  5. Spor Alanlarında Taşkınlık Yapılması ve Tesislere Zarar Verilmesi  

PEKİ SPORDAKİ ŞİDDET VE DÜZENSİZLİĞİ KİM ÖNLEYECEK?

Spor faaliyetleri sırasında meydana gelen şiddet ve düzensizliğin önlenmesi aşamasında görev alan kişi ve kurumlar içerisinde spor kulüpleri, ilgili spor dalının ulusal ve uluslararası özerk otoriteleri, taraftar dernekleri, taraftarlar, yöneticiler, teknik adamlar, kamu kurum ve makamları, spor güvenlik kurulları, karşılaşma güvenlik amirleri, mülki idare amirleri, kolluk müdürleri ve komutanları yer almaktadır.

ŞİDDET VE DÜZENSİZLİĞİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN YAPTIRIM!

Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin yaptırımların ne oranda olduğu hakkında fikir sahibi olmak için birkaç yaptırım örneği verelim:

Örneğin: Spor alanlarına yasak madde sokma ve müsabaka düzenini bozma fiilleri ve yaptırımları, 6222 sayılı Kanun m.13’te düzenlenmiştir.

  • Maddenin birinci fıkrasına göre; bulundurulması esasen suç oluşturan silahları spor alanlarına sokan kişi hakkında, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunu Ek-1. maddesi hükümlerine göre cezaya hükmolunur.
  • 6136 sayılı Kanun Ek-1. maddeye göre; her türlü spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerlerde ateşli silah taşınması yasak olup, 6136 sayılı Kanuna aykırı olarak ateşli silahları veya bunların mermilerini, 4. maddede yazılı olan bıçakları veya sair aletleri veya benzerlerini veya Türk Ceza Kanunun 174. maddesinde yazılı olanları taşıyan veya bulunduranlar hakkında ilgili kanunlarda belli edilen cezaların iki katına hükmedilir. Görüleceği üzere kanun koyucu, 6222 sayılı Kanunda ateşli silah taşımanın nitelikli halini düzenlemiştir.
  • Bu yasağa aykırı davrananlar, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, elli günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, bu kişilerin silah ruhsatları bulundurmaya çevrilir. Önödeme veya mahkumiyet kararındaki adli para cezasının infaz edildiği veya düştüğü tarihten itibaren beş yıllık süre geçmediği takdirde, bu kişilere taşıma ruhsatı verilmez.
  • Maddenin ikinci fıkrasına göre; esasen bulundurulması suç oluşturmamakla beraber, 12. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamına giren alet veya maddeleri (bulundurulması yasak olmamakla beraber kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeleri) spor alanlarına sokan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Maddenin üçüncü fıkrasına göre; yukarıda sayılan alet veya maddeleri seyircilere temin etmek amacıyla spor salonuna sokan veya spor alanında temin eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Maddenin dördüncü fıkrasına göre; yukarıda sayılan alet veya maddeleri kullanarak müsabaka düzenini bozanlar, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Maddenin beşinci fıkrasına göre; spor alanına sokulması yasak olmayan maddeleri kullanarak müsabaka düzeninin bozulmasına sebebiyet veren kişi, fiili daha ağır bir cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, adli para cezasıyla cezalandırılır.
  • Maddenin altıncı fıkrasına göre; uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin ve ilgili spor federasyonlarının belirlediği esaslara aykırı olarak alkollü içecekleri müsabaka sırasında sokan kişi, fiili daha ağır bir cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, adli para cezası ile cezalandırılır.

Sporda bu tür yaptırımlara gerek kalmadan sporun dayanışma, birlik, bereberlik, paylaşma ve benzer güzel amaçlara ulaşması dileğiyle…

 KAYNAKÇA

http://www.haber7.com/yazarlar/prof-dr-ersan-sen/1692923-6222-sayili-kanun-ve-sporda-ceza-sorumlulugu

http://www.ilkercolak.com.tr/sporda-siddet-ve-duzensizligin-onlenmesi-idarenin-gorev-ve-yetkileri/

https://yagizgundogdu.wordpress.com/2015/10/06/6250-sayili-kanun-ile-degisik-6222-sayili-sporda-siddet-ve-duzensizligin-onlenmesine-dair-kanun-isiginda-sike-ve-tesvik-primi/

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

42

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.