Konkordato Nedir? Keskinoğlu, Hotiç ve Makro Market Neden Konkordato İlan Etti? (Serinin ilk yazısı)

Bu güne kadar 356 firma konkordato ilan etti7 min


116

Günden güne lügatımıza yerleşen bir kelime halini alan KONKORDATO, anlamını pek bilmediğimiz ancak sıklıkla duyduğumuz bir kelime halini aldı. Ticaret Bakanının açıklamasıyla konkordato ilan eden şirketlerin sayısı 356’yı bulmuş durumda. Son olarak sektörde önemli bir yere sahip olan SARAY HALI konkordato ilan etti. Bu yazımızda konkodato nedir? Ne işe yarar? Yararları ve zararları nelerdir? Konkordato ilan eden şirketler iflas mı ediyor? Halkı neler bekliyor? gibi sorulara cevap bulmaya çalışacağız. Konkordato konusu biraz uzun olduğu ve gelişmeye açık olduğu için bu yazı diziler halinde devam edecektir. Konkordato ve konkordatoyu anladıktan sonra doğabilecek hukuki uyuşmazlıklar için bu seriyi takip etmenizde fayda var 🙂

KONKORDATO

Kanuni tanıma göre konkordato; bir borçlunun alacaklılarına mahkeme aracılığıyla yaptığı ödeme teklifinin, alacaklıların en az yarısı (veya belirli durumda 2/3’ü) tarafından kabul edilmesi ve Ticaret Mahkemesi tarafından tasdik edilmesi şartıyla, borçlunun tüm adi (rehinli veya imtiyazlı olmayan) borçlarını, bu teklifi doğrultusunda ödeyebilmesidir. Rehinli alacaklar için borçlunun talebinin olması ve rehinli alacaklılar tarafından kabul edilmesi halinde, rehinli borçlarda bu kapsama dahil olur.

Bundan da anlaşılacağı üzere, konkordato teklifinin alacaklıları bağlayıcı hale gelebilmesi için, alacaklıların belirli bir çoğunluğu tarafından kabul edilmesi ve ayrıca mahkeme tarafından tasdik edilmesi gerekir. Konkordato özetle; alacaklıların, borçlunun borcunu ödeyebilmesi için alacaklarının bir kısmından vazgeçmesi ve aynı zamanda alacaklarının bir kısmını da uzun süreli vadelendirilmesidir.

Peki alacaklılar neden alacaklarının bir kısmından vazgeçip, kalan kısmını da uzun süreli vadelendirmek istesin?

Borçlunun iflası istendiğinde aktiflerinin durumu alacaklıların hepsini tatmin etmediği durumlarda, konkordato talep etmek alacaklılar için de faydalı bir yol oluyor. Örnek vermek gerekirse, aktifleri toplamı 100.000 TL olan şirketin, toplam borçlu olduğu miktar 500.000 TL olsun. Alacaklılar görüyor ki borçlu şirketin iflasını istediklerinde alacaklarının büyük bir kısmı tahsil edilmeyecek. Bu durumda alacaklılar ve borçlu anlaşma yapıyorlar ve alacaklılar, alacaklarının örneğin %20’sinden vazgeçiyorlar ve kalan alacak miktarını da 10 yıl vadelendiriyorlar. Böylece borçlu şirketin iflas etmesi önlenerek, uzun yıllar vadelenmiş olsa da borcunu ödeyebilmesi sağlanıyor.

KONKORDATO BAŞVURU TALEBİNE EKLENECEK BELGELER

a) Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceği, mevcut malları satıp satmayacağı ve ödemelerin yapılabilmesi için gerekli mali kaynağı nereden sağlayacağını gösteren konkordato ön projesi,

b) Borçlunun malvarlığını ve mali durumunu gösteren bilanço, gelir tablosu ve sair belgeler ve ayrıca maddi ve maddi olmayan varlıklar ve tüm alacak ve borçları vadeleri ile gösteren liste ve belgeler,

c) Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste,

d) Konkordato ön projesine göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflası halinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo,

e) Yetkili bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporları

KONKORDATO MÜHLETİ:

Kanun, konkordatonun talep edilmesinden, tasdikine kadar geçecek yargılama sürecinde borçlunun mal varlığını korumaya ve borçluyu denetim altına almaya yönelik bir karar verilmesini öngörmektedir. Konkordato talebi üzerine mahkeme, gerekli belgelerin eksiksiz olarak mevcut olduğunu tespit ettiğinde hemen geçici mühlet kararı verecek ve borçlunun malvarlığının korunması için gerekli gördüğü tedbirleri alacaktır. Mahkemenin bu hususta takdir yetkisi yoktur, geçici mühleti vermek zorundadır.

Kanunda, “mühlet verilmesi” olarak adlandırılan bu karar üzerine, konkordato talep eden borçlu aleyhine, haciz yoluyla icra takibi yapılamaz, başlatılan haciz takipleri durur, rehinin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılabilir fakat rehinli mallarının satışı yapılamaz, borçlu aleyhine ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir uygulanmaz. Borçlu, komiserin nezareti altında işlerine devam edebilir. Borçlu, mahkemenin izni dışında mühlet kararından itibaren rehin tesis edemez, kefil olamaz, taşınmaz ve taşınırlarını devredemez.

Kanun, geçici mühlet ve kesin mühlet ayrımı getirmiş ancak, etkileri bakımından aralarında fark bulunmamaktadır, her ikisi de aynı neticeleri doğurur. Geçici mühletin amacı, kesin mühlet verilmesi için gerekli inceleme, değerlendirme ve duruşma yapılıncaya kadar geçecek sürede borçlunun mal varlığını korumaktır. Mühletin etkileri konkordato bağlayıcı hale gelinceye kadar devam eder.

Konkordato mühletinin en tehlikeli yanı ise esaslı bir incelemeden uzak olarak yukarıda yazılan belgeler toplanmışsa mahkemenin doğrudan mühlet kararı vermesidir. Böylece mühlet kararını alan şirket hakkında açılacak icra takiplerini durdurma imkanı buluyor. Devam eden süreçte alacaklılar konkordato sözleşmesine onay vermeseler bile mahkemenin mühlet kararı ile konkordato ilan eden borçlusuna karşı hiçbir şekilde icra takibi yapamıyorlar. Bu durum konkordato ilan eden borçlu şirket için mühlet süresince nefes almasına yol açan bir durum olsa da alacaklıları oldukça zor duruma sokmaktadır. Bu yönüyle büyük sıkıntılar yarattığı için bir değişiklik söz konusu olabilir.

GEÇİCİ MÜHLETİN VERİLMESİ

Konkordato talebi üzerine mahkeme öncelikle, belgelerin eksiksiz sunulup sunulmadığını inceler ve belgelerin eksiksiz mevcut olduğunu tespit ettiğinde, başka herhangi bir inceleme ve değerlendirme yapmaksızın borçlu hakkında 3 aylık “geçici mühlet” kararı verir. Geçici mühlet süresi üç ay olacak, bu süre dolmadan önce borçlunun veya geçici komiserin yapacağı talep üzerine geçici mühlet mahkemece en fazla iki ay daha uzatılabilecektir.

KESİN MÜHLETİN VERİLMESİ 

Mahkeme, geçici mühlet içinde duruşma açarak, borçluyu ve varsa konkordato talep eden alacaklıyı ve gerekli görürse geçici komiseri davet eder. Mahkeme dosyaya sunulan belgeleri, geçici komiserin raporunu ve itiraz eden alacaklıların dilekçelerinde ileri sürdükleri itiraz sebeplerini de inceleyerek konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya 1 yıllık kesin mühlet verilir. Bu süreç geçici mühlet içinde tamamlanacaktır. Yani kesin mühlet kararı, geçici mühlet süresi içinde verilir. Kesin mühlet süresi talep halinde gerekli görülürse 6 ay daha uzatılabilir. Böylece mühlet süreleri toplamı 2 yılı bulabilmektedir.

 

Konkordatonun ana mantığını ve verilen mühlet kararının olumlu – olumsuz yönlerini anladığımızı düşünüyoruz. Haftaya konuyu biraz daha detaylandırıp, kesin mühletin sonuçları ve alacaklılar kurulunun rolünü göreceğiz 🙂

 

 

KONKORDATO İLAN EDEN BELLİ BAŞLI FİRMALAR

keskinoğlu tavukçuluk

gilan mücevher

mendo iç giyim

remoil

fleetcorp (20 bin araçlık filoya sahip olan araç kiralama şirketin yöneticileri sırra kadem basmış ve bunun sonucunda geriye 1.3 milyar borç bıraktıkları söyleniyor.)

hotiç

yeşil kundura (Bir ayakkabı devi, duruşma tarihi 12.12.2018)

om- ar tekstil

euronet car rental (Araç kiralama sektörünün devlerinden biri)

aker inşaat

dask inşaat mimarlık mühendislik sanayi

beta ayakkabı (Ayakkabı dünyasının önde gelenlerinden, duruşma tarihi 14.12.2018)

eminiş ambalaj (Borsada işlem gören ama 26 Milyon TL civarında kısa vadeli finansal borcu çeviremediği için zorda olan şirket)

astaldi (Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ nde yüzde 33′ lük hissenin sahibi olan şirket)

günaydın group (Coca Cola ve Vestel gibi firmalara lojistik destek sağlayan köklü şirket)

hasoğulları hafriyat (Ankara’da hafriyat sektöründe 20 yılı aşkındır faaliyet gösteren ve Ankara hafriyat piyasasının yüzde 70’ini elinde bulunduran şirket)

noya kağıt ve ambalaj (2004 yılında Noya kağıt olarak kurulmuş 2010 sonrası Türkiye’ nin önde gelen yapı marketleri ile çalışmaya başlamış; duruşma tarihi:20.12.2018)

kaşıbeyaz turizm işletmeleri sanayi

kartal beton grup inşaat sanayi

dizayn teknik boru ve elemanları  (17/09/2018 tarihinden başlamak üzere 1 yıl süre ile kesin mühlet verilmesine karar verilmiş.)

hünkar gıda makina sanayi (Sultanbeyli merkezli gıda firması, duruşma tarihi:19.12.2018)

bozbeyoğlu et

atinak mühendislik (Kocaeli’de belediyenin kanalizasyon altyapı çalışmalarını yürüten taşeron şirket, 300 işçinin ücretini alamadığı söyleniyor ; duruşma tarihi:02.10.2018 )

özgür orman ürünleri (Başakşehir merkezli mobilya imalatçısı, duruşma tarihi:05.12.2018)

as volkan tünel inşaat (1994 yılından beri hizmet veren Ataşehir merkezli altyapı sektörü işleri yapan firma, duruşma tarihi:28.11.2018)

dew petrol anonim şirketi (Duruşma tarihi:07.11.2018)

odaş yapı sanayi

global tekstil ticaret (Duruşma tarihi:03.10.2018)

sabo ayakkabıcılık (Konkordato ilan eden 4.ayakkabı firması, duruşma tarihi:13 aralık 2018)

ceylan inşaat (“Zer” markasıyla İstanbul’un farklı bölgelerinde konut üreten ve son olarak Fikirtepe’deki projesinde finansal zorluklar nedeniyle Kiptaş ve İlbank’ı ortak alan şirket)

çıtır usta

saray halı

saray çiftlik

pamukkale turizm

h.a.s dorse frigorifik kasa üst yapı panel

palet inşaat (Atatürk Barajı’nı inşa eden şirket)

europac ambalaj

özler grup (Beylikdüzü merkezli 25 senelik firma; çoğunlukla Devlet Su İşleri’ne (DSİ) bağlı projelerde yer alan firma)

yörsan gıda (Süt ve süt ürünleri sektöründe köklü firma)

ksn nakliyat (36 yıllık büyük lojistik firması)

kesmar (Kocaeli’de 15 yıllık süpermarket zinciri)

dekoral alüminyum (Çamlıca’daki büyük televizyon kulesinin alüminyum giydirmesinin dış yapı inşasını kontrol eden firma)

alkoçlar (Turizm sektöründe 1950’li yıllardan bu yana faaliyet gösteren firma)

çelmak (Tarım sektöründe faaliyet gösteren ve tarım makineleri üretimi yapan, Türkiye’de 98 bayi bulunan ve 30 ülkeye ihracat faaliyeti yürüten firma)

nuhoğlu inşaat (Şirket, ülke çapında 100’ün üzerinde projeye imza atmıştır; İstanbul Akvaryum, Aqua Florya alışveriş merkezi, Küçükkuyu port, Sinan Erdem Arena, Bursa hayvanat bahçesi, Bayrampaşa şehir parkı gibi projeler Nuhoğlu inşaat tarafından gerçekleştirilmiştir)

ksc yapı ve inada çelik (1994 yılında inşaat sektörüne giren ve aralarında Adnan Menderes Havalimanı iç hatlar terminali, Milas Bodrum Havalimanı yeni dış hatlar terminali ve Bodrum’da bulunan Metro market binasının da olduğu bir çok projeye imza atan firma)

 

[zombify_post]


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

116

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.